Project Funway


Vi söker framtidens design!

En jacka av återvunna burkar, en redesignad klänning eller tröja av ekologisk bomull? Vi söker din vision av modet år 2050-2100 med hänsyn till hållbarhetsaspekter som klimat, miljö, jämlikhet och ekonomi. Kanske måste vi skydda oss mot föroreningar, en brännande sol eller köld året runt?  Elever, designers, kreatörer och amatörer – kort sagt, du som gillar att skapa hållbart och är bosatt i Västerbottens län inbjuds till designtävlingen Framtid om framtidens mode!

Vinnarna får visa sin design på en stor modevisning på invigningskvällen av SEE hållbarhetsvecka i Umeå den 17 september 2012. Vinnarna får dessutom PR från SEE och Art & Eco i samband med modevisningen och visas av Art & Eco på Umeå Fashion Week i oktober 2012.

Tävlingsskisser ska ha inkommit via mail till info@artandeco.se senast den 17 augusti 2012 och vinnarna levererar sedan färdiga outfits senast den 10 september 2012.

För information om tävlingsregler, hållbarhetsbegreppet, hållbart mode och väderprognoser se nedan. Maila projektledare Heléne Idahl på info@artandeco.se om du har några frågor. 

Tävlingen anordnas av Art & Eco tillsammans med SEE Västerbottens hållbarhetsvecka och Globala Västerbotten.


 


Art & Eco, Kungsgatan 44, 903 26 Umeå
info@artandeco.se  |  www.projectfunway.se  |  www.facebook.com/projectfunway
www.artandeco.se  |  www.facebook.com/artandeco
Project Funway (c) är Art & Eco:s evenemangsverksamhet kring design och hållbarhet.REGLER DESIGNTÄVLING FRAMTID

Du designar och tillverkar en hel outfit och den ska vara funktionell. För att den ska passa våra förbokade modeller ska kreationen motsvara en damstorlek small/medium, ca 170-175 cm lång. Ett undantag kan göras för en vinnande outfit i herrstorlek medium/large, ca 180-185 cm lång. Kreationen bör bestå av minst 90 procent miljövänliga räoch ttvisa material. Du kan exempelvis använda återvunna eller begagnade material, nya ekologiska och Fair Trade material eller eget hantverk. Sytråd och blixtlås måste inte vara miljövänliga eller rättvisa och räknas inte in i bedömningen. Två tävlingsbidrag per deltagare är tillåtna.

Skicka 2-3 tydliga skisser/bilder i pdf-format eller jpeg-format via e-post till info@artandeco.se tillsammans med en utförlig beskrivning (ca 1500-2000 tecken) av design, styling, mått, material, tillverkningsmetoder, hur hållbarhetsaspekten finns med, din vision av framtidsscenariot och modet år 2050-2100. Märk alla skisser och dokument med ditt namn, bostadsadress, telefonnummer och e-post. Skisserna ska ha inkommit senast den 17 augusti 2012.

De 10 outfits som bäst presenterar en vision av modet år 2050-2100 får gå vidare till modevisningen. Bidragen bedöms av en jury med kunskaper om design och hållbarhet. Kreativitet, design och hållbarhetsaspekter (ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet) värderas högt. Ett ”perfekt” utförande är mindre viktigt. Vinnarna kontaktas via e-post och måste sedan leverera färdiga outfits till Art & Eco, Kungsgatan 44, 903 26 Umeå, senast den 10 september 2012. Tävlingsarrangörerna ansvarar inte för eventuella skador på tävlingsbidragen.

För mer information om hållbarhetsbegreppet, hållbart mode och väderprognoser se nedan "Faktaunderlag designtävling Framtid". Maila projektledare Heléne Idahl på info@artandeco.se om du har några frågor.


FAKTAUNDERLAG DESIGNTÄVLING FRAMTID

Dagens konventionella konsumtion och produktion av kläder och mode är en enormt stor orsak till miljöproblem och orättvisor i världen. Allvarlig vattenbrist, förgiftningar, temperaturförändringar och överexploatering är några av effekterna. Vi måste förändra vår livsstil drastiskt.

Det finns bättre sätt att konsumera, producera och transportera. Exempelvis att återanvända genom återvinning, återbruk, redesign eller second hand/vintage samt att odla, framställa och tillverka miljövänligt och rättvist. Nya "smarta" material utvecklas också. Hantverk och närproducerat minskar koldioxidutsläppen.

Vi befinner oss i en spännande fas och en stor omställning till ett samhälle i global balans. Det kallas hållbarhet.

Hållbarhetsbegreppet brukar beskrivas med att ekologiska (avser ofta ekosystem och naturresurser), sociala (avser ofta jämlikhet och hälsa) och ekonomiska (avser ofta försörjning och sysselsättning) faktorer alla måste samspela och tas hänsyn till för mänsklighetens överlevnad. Se även figuren nedan.


Länkar för mer information:

SMHI:s bildspel om framtidsklimatet
http://www.smhi.se/k-data/klimatpresentation/smhi4.swf 

Länsstyrelsen i Västerbottens län om länets miljömål

Naturskyddsföreningen om kläder och textil

Miljödepartementet om hållbar utveckling
http://www.regeringen.se/sb/d/1591Art & Eco, Kungsgatan 44, 903 26 Umeå
info@artandeco.se  |  www.projectfunway.se  |  www.facebook.com/projectfunway
www.artandeco.se  |  www.facebook.com/artandeco
Project Funway (c) är Art & Eco:s evenemangsverksamhet kring design och hållbarhet.


Följ Project Funway på Facebook
www.facebook.com/projectfunway

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar